Uda's n Dara's ,, TQ cz be my follower,, harap ya boleh kenal kamu semua dengan lebih rapat!!

Wednesday 23 January 2013

ace cream goreng time...


O-hayo gozaimasu!!! Dozo yoroshiku.. hehe pepagi buta ni terasa nak memulakan mukadimah dengan bahasa jepun pulak. (ye la, sebab baru je abis study Japanese language. Just untuk next sem preparation. ) huhu apa2 pun assalamualaikum and selamat pagi kepada sesiapa yang baru bangun and selamat malam kepada yang dah nak tido.  tapi sebelom tido 2 ,,moh la baca entry aku ni dulu,, dah lama x menulis ni, xkan korang x nak baca.( hehe menageh simpati.. ^^)

pagi ni just nak kongsi resepi ace cream goreng. Ada satu hari 2 aku terbaca dalam fesbook pasal ace cream goreng, and rupenye senang je nak buat juadah tu.. ( kat DPP @ kolej kediaman aku , boleh tahan jugek hargenye untuk sebiji “dorayaki” tu.. hehe .. aku memang suke panggil ace cream goreng yang diorang jual 2, dorayaki, sebab sebiji macam lempeng yang doremon makan 2,, cume perise @ inti nye je berbeze,, kihkihkih)

so recepi for juadah ni ialah:

-         roti kosong (x kire la korang nak gune jenama apa pun, ianya x menjadi masalah)
-         ace cream vanilla ( chocolate, strawberry and apa2 perise pun bulihh)
-         acuan ( korang boleh gune acuan karipap, sebab ianya lebih senang nak digunakan. Tapi kalau nak guna cawan pon bisa. )
-         pinggan ( untuk isi ace cream yang dah siap ,,huhu)

cara nak buat:
-         mula-mula korang kene la g kedai beli roti and semua bahan-bahan yang diperlukan,, (hehe bahahaha XD)
-         ambik roti, (kalau nak senang ,lenyetkan dulu roti 2 dengan pelenget bagi die leper, tapi nanti teksturnye kurang la cantik siket. Tapi apa salahnya, kan~~~ makan tetap sedap)
-         ambik aiscream (agak2 satu sudu- ikut muat acuan karipap) dan letakkan di atas roti, make sure center .
-         and then, letak di atas acuan karipap dan klipkan supaya doh boleh menjadi seperti karipap. (pastikan doh di klipkan betol2 and xde lubang yang terjadi- kalau x nanti aiscream tu keluar bile korang letak dalam kuali yang panas dek minyak tuh)
-         susun diatas pinggan, and masukkan ke dalam peti ais (yang tempat beku tu) supaya aiscream dalam roti 2 sentiasa keras before digoreng.

Okeh… just it. Senang kan.. and make sure, korang goring aiscream ni dengan minyak yang banyak(macam goreng karipap) and api yang besar. Sebab masa menggoreng 2 sekejap je. Agak2 perang kulit karipap ni, boleh la korang angkat and toskan minyaknye.
Wokeh!!! Selamat mencuba.

~mirahamdan~
2:22am
23 January 2013
http://mirahamdan.blogspot.com

** sorry gambo xde,,huhuhu **

No comments: