O-hayo gozaimasu!!! Dozo
yoroshiku.. hehe pepagi buta ni terasa nak memulakan mukadimah dengan bahasa
jepun pulak. (ye la, sebab baru je abis study Japanese
language. Just untuk next sem preparation. ) huhu apa2 pun
assalamualaikum and selamat pagi kepada sesiapa yang baru bangun and selamat
malam kepada yang dah nak tido. tapi
sebelom tido 2 ,,moh la baca entry aku ni dulu,, dah lama x menulis ni, xkan
korang x nak baca.( hehe menageh simpati.. ^^)
pagi ni just nak kongsi
resepi ace cream goreng. Ada
satu hari 2 aku terbaca dalam fesbook pasal ace cream goreng, and rupenye
senang je nak buat juadah tu.. ( kat DPP @ kolej
kediaman aku , boleh tahan jugek hargenye untuk sebiji “dorayaki” tu.. hehe ..
aku memang suke panggil ace cream goreng yang diorang jual 2, dorayaki, sebab
sebiji macam lempeng yang doremon makan 2,, cume perise @ inti nye je berbeze,,
kihkihkih)
so recepi for juadah ni
ialah:
-
roti
kosong (x kire la korang
nak gune jenama apa pun, ianya x menjadi masalah)
-
ace
cream vanilla ( chocolate, strawberry and apa2 perise
pun bulihh)
-
acuan
( korang boleh gune acuan karipap, sebab ianya lebih
senang nak digunakan. Tapi kalau nak guna cawan pon bisa. )
-
pinggan
( untuk isi ace cream yang dah siap ,,huhu)
cara nak buat:
-
mula-mula
korang kene la g kedai beli roti and semua bahan-bahan yang diperlukan,, (hehe bahahaha XD)
-
ambik
roti, (kalau nak senang ,lenyetkan dulu roti 2 dengan
pelenget bagi die leper, tapi nanti teksturnye kurang la cantik siket. Tapi apa
salahnya, kan~~~
makan tetap sedap)
-
ambik
aiscream (agak2 satu sudu- ikut muat acuan karipap)
dan letakkan di atas roti, make sure center .
-
and
then, letak di atas acuan karipap dan klipkan supaya doh boleh menjadi seperti
karipap. (pastikan doh di klipkan betol2 and xde lubang
yang terjadi- kalau x nanti aiscream tu keluar bile korang letak dalam kuali
yang panas dek minyak tuh)
-
susun
diatas pinggan, and masukkan ke dalam peti ais (yang
tempat beku tu) supaya aiscream dalam roti 2 sentiasa keras before
digoreng.
Okeh… just it. Senang kan.. and make sure,
korang goring aiscream ni dengan minyak yang banyak(macam
goreng karipap) and api yang besar. Sebab masa menggoreng 2 sekejap je.
Agak2 perang kulit karipap ni, boleh la korang angkat and toskan minyaknye.
Wokeh!!! Selamat mencuba.
~mirahamdan~
2:22am
23 January 2013
http://mirahamdan.blogspot.com
** sorry gambo xde,,huhuhu **
No comments:
Post a Comment