so now we are nearly to celebrate HARI RAYA ALDIL FITRI,, so macam mana kelengkapan beraya? sudah cukup lengkap ke? for me, 1 of my baju raya sudah siap,, and baju kurung yang my mommy buat pun rasanya sudah siap,(huhu eden x tengok pon lgi baju tuh siap ke blom). peng- update- tan untuk baju raya,insyaAllah after raya, but now i wanna update about kuih raya. just done today,, it my first kuih raya for this year.. haha ( buatnye kelmarin,tp arinih bru paipping choclate).
so for change bentuk biscute ni,saya gunakan penekap berbentuk kucing.. ( and i love cat more than any animal,, cat more cute loo)
untuk membuat doh macam bawah ni, korang memerlukan tepung gandum(120g), tepung ubi(120g), gula (100g), kuning telur(2biji) and planta (secukupnya). uli bahan-bahan tersebut sehingga sebati . apabila doh sebati(melekat to each others) masukkan kedalam peti sejuk untuk seketika (for give doh rehat jap,dalam 5-10 mnt). (dalam masa ni,boleh la kemaskan meja yang bersepah tadi ^^ )
okeh,,lepas tu letakkan adunan doh tadi keatas plastik untuk dileper @ dicanaikan. after agak-agak doh tu x berape tebal and also not to nipis, ambik penekap anda( x kesah guna penekap apa pun,ikut citarasa anda) and celupkan penekap itu kedalam tepung gandum(supaya ianya tidak melekat and senang untuk tarik keluar doh).
okeh!! kuih raya yang saya pilih kali ini ialah kuih samprit.. kuih samprit yang biasa kite tengok kat pasar @ ekspore cuma ada bentuk bunga and bentuk panjang je kan.. contoh (wahh siap ada contoh lagi)
untuk membuat doh macam bawah ni, korang memerlukan tepung gandum(120g), tepung ubi(120g), gula (100g), kuning telur(2biji) and planta (secukupnya). uli bahan-bahan tersebut sehingga sebati . apabila doh sebati(melekat to each others) masukkan kedalam peti sejuk untuk seketika (for give doh rehat jap,dalam 5-10 mnt). (dalam masa ni,boleh la kemaskan meja yang bersepah tadi ^^ )
okeh,,lepas tu letakkan adunan doh tadi keatas plastik untuk dileper @ dicanaikan. after agak-agak doh tu x berape tebal and also not to nipis, ambik penekap anda( x kesah guna penekap apa pun,ikut citarasa anda) and celupkan penekap itu kedalam tepung gandum(supaya ianya tidak melekat and senang untuk tarik keluar doh).
cupkan doh mengikut acuan macam ni.
inilah rupanya bila sudah masak. |
(haha,, comot siket,, biasalah newbe) |
No comments:
Post a Comment